Houtskeletbouw wordt steeds populairder als bouwmethode. Benieuwd naar wat houtskeletbouw precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe het in zijn werk gaat? We leggen het hieronder uit!
Wat is houtskeletbouw?
Houtskeletbouw (HSB), ook bekend als skeletbouw, is een veelgebruikte bouwmethode waarbij een houten frame als draagconstructie dient bij bijvoorbeeld woning- of aanbouwprojecten.
Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?
- Snelle bouwtijd: De bouwtijd met houtskeletbouw is aanzienlijk korter dan bij de traditionele bouwmethoden, omdat veel onderdelen op voorhand in de fabriek (prefab) al worden gemaakt. Hierdoor kunnen deze op de bouwplaats snel gemonteerd worden.
- Lichtgewicht: De lichte constructie van houtskeletbouw vermindert de belasting op de fundering, wat vooral voordelig is bij zwakkere ondergronden.
- Flexibel in ontwerp: Houtskeletbouw biedt veel ontwerpvrijheid, omdat hout makkelijk is te bewerken en daardoor kunnen architecten en bouwers creatief zijn met de indeling van het gebouw.
- Duurzaamheid: Hout is hernieuwbare grondstof en daardoor is houtskeletbouw een milieuvriendelijke keuze.
- Goedkoper: Over het algemeen is prefab houtskeletbouw goedkoper dan traditionele bouwmethoden. De uiteindelijke kosten kunnen echter variëren, afhankelijk van de gekozen isolatie voor het houtskelet.
Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?
- Geluidsisolatie: Houtskeletbouw heeft minder akoestisch vermogen, wat betekent dat het meer geluidsdoorslag heeft en gevoeliger is voor geluid van buitenaf. Goede geluidsisolatie kan dit echter verminderen.
- Onzorgvuldige isolatie: Bij een slordige installatie van het houtskelet is er een groter risico op schimmelvorming en houtrot.
Hoe werkt houtskeletbouw?
Het opbouwen van een houtskeletbouwwand begint bij het plaatsen van de stijlen en de balken. De stijlen vormen de basisstructuur van de wand, terwijl de balken dienen als ondersteuning voor de stijlen en extra stabiliteit bieden.
Nadat de basisstructuur staat is het tijd om het isolatiemateriaal aan te brengen. De houtskelet isolatie plaats je tussen de balken en stijlen in. Verschillende varianten van isolatiemateriaal kunnen gebruikt worden, zoals die van STEICO. STEICO-isolatiemateriaal is gemaakt van natuurlijke vezels, zoals houtvezels en cellulose. STEICO-isolatie is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal kent verschillende voordelen:
- Het is ademend, waardoor het een gezond binnenklimaat creëert en schimmelvorming voorkomt;
- Het is brandveilig;
- Het heeft een lange levensduur;
- Het heeft een geluidsisolerende werking.
Daarna is het tijd om de folie aan te brengen tegen de stijlen en balken om vocht problemen te voorkomen en de luchtdichtheid te behouden. Vervolgens kan de binnen afwerking beginnen. Het is hierbij belangrijk goed te kijken naar de brandveiligheidseisen. In de laatste fase van het opbouwen van een HSB-wand wordt de buitenste afwerklaag bevestigd aan het folie en het regelwerk. Deze afwerklaag kan bestaan uit gevelbekleding of metselstenen.
Wilt u meer weten over onze producten of meer informatie over hoe houtskeletbouw kan helpen bij jouw bouwproject? Neem gerust contact met ons op!