KLIMAAT EN MOEIZAME DOORVAART OP HANDELSROUTES BEÏNVLOEDEN PRIJZEN

Tweede kwartaal 2024

Met deze marktinformatie brengen wij u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van de prijzen en beschikbaarheid van vurenhout en plaatmateriaal.

De natte herfst en winter in Europa bemoeilijkt de houtkap, waardoor er een gebrekkige aanvoer van stammen is. In Midden-Amerika is het lange tijd droog geweest, waardoor het waterpeil in het Panamakanaal erg laag is en de doorvaart wordt vertraagd. De voor Aziatische producten zo belangrijke handelsroute over de Rode Zee en door het Suezkanaal is een stuk onveiliger geworden door de aanvallen van Houthi-rebellen. Sommige reders kiezen ervoor om deze route te mijden en om Afrika heen te varen. Hierdoor stijgen de transportkosten aanzienlijk.

Hieronder volgt een korte toelichting per productgroep.

OSB | prijsstijging – oplopende levertijden
De prijzen van OSB zijn gestegen vanwege een grotere vraag en beperkte beschikbaarheid op de markt. Bepaalde fabrieken hanteren langere levertijden dan gewoonlijk en kondigen verdere prijsstijgingen aan. Naast de gestegen stammenprijzen wordt ook de prijsstijging van lijm genoemd.

Elliottis Pine | prijsstijging – beschikbaarheid goed
De prijzen van dit constructie multiplex zijn gestegen vanwege een grotere vraag vanuit Amerika. De beschikbaarheid blijft goed.

Radiata Pine | aanzienlijke prijsstijging – beschikbaarheid redelijk
De aanvoer van Radiata Pine wordt beïnvloed door de lage waterstand in het Panamakanaal. Per dag worden minder schepen dan normaal doorgelaten met als gevolg lange wachttijden aan beide kanten van het kanaal en hogere transportkosten.

Fins Vuren | prijs stabiel – beschikbaarheid goed
Prijzen voor Fins Vuren zijn stabiel en de beschikbaarheid ervan is goed.

Okoumé | prijs stabiel – beschikbaarheid goed
Voor Okoumé zijn er geen significante veranderingen te melden; prijzen en beschikbaarheid blijven stabiel.

Populieren | prijs stabiel – beschikbaarheid goed
Ook voor het Populieren multiplex geldt dat de situatie stabiel is.

Berken | prijsstijging – beschikbaarheid redelijk
De prijzen van Berken multiplex stijgen door een hogere vraag, het weggevallen van aanbod uit Rusland en een verminderde productiecapaciteit.

MDF, Hydroform, Spaanplaat en Meubelpanelen | prijs stabiel – beschikbaarheid goed
Voor vezelplaten zijn er geen bijzondere ontwikkelingen te melden. Prijzen blijven stabiel en de beschikbaarheid is goed.

Multiplex uit Azië |lichte prijsstijging – beschikbaarheid goed
De kostprijs van multiplex uit Azië vertoont een lichte toename als gevolg van de situatie rond de Rode Zee. Schepen nemen vanwege de veiligheid alternatieve routes, waardoor transportkosten stijgen.

Vurenhout | prijsstijging – beschikbaarheid neemt af
In het tweede kwartaal laat vurenhout een prijsstijging zien en verdere verhogingen worden niet uitgesloten. Door de onzekere economische vooruitzichten zijn de voorraden in de keten op een laag niveau. De natte herfst en winter hebben ertoe geleid dat er weinig hout kon worden gekapt. De stammenprijs is hierdoor historisch hoog geworden wat zich uiteindelijk vertaalt in een hogere prijs voor ruw en geschaafd hout.

Douglas/Lariks hout | prijzen stabiel – beschikbaarheid goed
Prijzen voor Douglas/Lariks hout blijven stabiel en de beschikbaarheid blijft goed.

Ecologische bouwmaterialen | Prijs stabiel – beschikbaarheid goed
Ecologische bouwmaterialen tonen stabiele prijzen en een goede beschikbaarheid met korte levertijden.

Gipsplaten en gipsvezelplaten | prijsstijging – beschikbaarheid goed
De prijzen van gipsplaten en gipsvezelplaten laten een prijsstijging zien, maar de beschikbaarheid blijft goed.

Isolatiemateriaal | prijzen stabiel – beschikbaarheid goed
Isolatiemateriaal is op dit moment goed beschikbaar en de prijzen zijn stabiel.

Hoewel het onzekere tijden zijn door aanhoudende conflicten wereldwijd, is de inkoopmarkt op dit moment redelijk stabiel. Wij vertrouwen u met deze marktinformatie een goed beeld te geven van de huidige ontwikkelingen. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om hierover contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Team Van Drimmelen