PROJECT GULDELAND | LIESVELD | DE BANGERT TE WATERINGEN

Verduurzamende renovatie jaren ’60 woningen te Wateringen

In 2017 is gestart met een groot onderhoudsproject van 41 woningen in de Guldeland, Liesveld en De Bangert te Wateringen. Deze woningen, uit bouwjaar 1965, ondergingen twee jaar geleden de eerste fase van de verduurzamende renovatie. Eind vorig jaar is het resterende deel uitgevoerd. Dat bestond uit de plaatsing van borstweringen met isolerende nabewerking van betonelementen plus het herstel van de kenmerkende gevelfiguren.

De woningen zijn energetisch opgewaardeerd van label C naar B. Echter, duurzaamheid zit hem in nog meer aspecten dan alleen de toegepaste materialen. Er is in dit project ook gelet op de social return. Dat is hier een aanpak om werkgelegenheid te creëren voor mensen die moeilijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Via de Haeghe Groep heeft een enthousiaste ploeg mensen met veel inzet en precisie de prefab-elementen gemaakt voor de eindafwerking. Een vorm van sociale duurzaamheid.

De ‘katten, kippen en zwanen’ zijn weer terug in de straat. Dit was de uitdrukkelijke wens van de betrokken bewonersgroep. Het terugplaatsen van de nieuwe uitvoering van de figuren vormt de afsluiting van het in 2017 gestarte onderhoudsproject voor deze woningen.

Van Drimmelen heeft dit project voorzien van duurzame materialen, zoals onder andere verduurzaamd vurenhout, isolatie, Okoumé, Rockpanel en Keralit.

Wij kijken terug op een mooie samenwerking met alle partijen. In teamverband zijn de voorbereidingen opgepakt en mede door de bevlogen vakmensen van Wonen Wateringen, Heko B.V., Haeghe Groep en Pro Paneel Nederland is een fantastisch resultaat bereikt.