Terugblik op succesvol Symposium ‘Een Houtbare Toekomst’ ter gelegenheid van 100 Jaar Van Drimmelen

Op 10 oktober 2023 vond het langverwachte symposium ‘De Houtbare Toekomst’ plaats in het Energiehuis te Dordrecht, ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan. Het evenement werd geopend door dagvoorzitter Harm Edens en bood inzicht in de toekomst van hout en zijn cruciale rol bij het behalen van klimaatdoelstellingen.

Het symposium begon met een boeiende videoboodschap van Pablo van der Lugt, Ambassadeur Sustainability & Circularity en pionier in biobased bouwen. Hij benadrukte het belang van biobased materialen en duurzaam bouwen. Van der Lugt moedigde ondernemers aan om koplopers te worden in deze nieuwe circulaire toekomst.

Vervolgens nam Gerrit Hiemstra, de bekende weerpresentator van het NOS Journaal, het podium en sprak over de overgang van weerman naar ondernemer en zijn motivatie voor klimaatneutraal bouwen met natuurlijke materialen. Hij deelde zijn verwachtingen en visie over klimaatverandering en de rol van hout in het realiseren van duurzame bouwprojecten.

Architect Daan Bruggink lichtte toe wat biofilisch bouwen inhoudt en gaf inzicht in de toepassing van duurzame materialen in architectuur. Hij benadrukte het belang van circulaire gebouwen en projecten zoals de biofilische basisschool, waarin hout een cruciale rol speelde.

Maarten Strijdonk, Directeur BAM Wonen, sprak over de impact van CO2 op de bouwsector en de transitie naar houtbouw. Hij presenteerde het FLOW-woningconcept als een duurzame oplossing voor de groeiende vraag naar betaalbare en milieuvriendelijke woningen.

Het symposium werd afgesloten met een inspirerende videoboodschap van internationaal architect Francine Houben. Zij benadrukte het belang van duurzame en hybride bouwmethoden en pleitte voor een betere samenwerking en coördinatie in de bouwsector om efficiëntie te verbeteren.

Het laatste officiële onderdeel was het panelgesprek. Onder leiding van de charismatische Harm Edens, spraken experts uit verschillende sectoren over de uitdagingen en kansen van het implementeren van hout in de bouwindustrie. Rob Klifman (Directeur Bouwmaat Nederland), Dingena Verkerk (Arcadis), Eric de Munck (Centrum Hout) en Eric van Drimmelen (Van Drimmelen) deelden waardevolle inzichten en benadrukten het belang van duurzaam bouwen en het bevorderen van biobased materialen.

Het symposium heeft ons weer doen inzien hoe prachtig de toekomst van hout is en hoe belangrijk het is om samen te werken, kennis te delen en er plezier in te hebben.

Het symposium sloot af met een oproep aan alle aanwezigen om actief bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame bouwmethoden en het gebruik van hout als een sleutel tot een meer milieuvriendelijke toekomst. De organisatoren bedankten alle deelnemers voor hun betrokkenheid en nodigden hen uit om na te praten tijdens de netwerkborrel.

Het symposium ‘De Houtbare Toekomst’ was een inspirerend evenement dat de urgentie van duurzaam bouwen en het potentieel van hout in de bouwsector benadrukte. Wij blijven ons inzetten voor een duurzame toekomst en zien biobased materialen als een integraal onderdeel van de weg naar een groenere planeet.